ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΕΦΥΠ- ΕΛΕΓΧΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ
ΣΚΟΠΟΙ:
Άρθρο 1:
Ο κανονισμός αυτός έγινε με σκοπό την προώθηση, μέσα στην εκτροφή των ατόμων που έχουν τις ελάχιστες κυνηγετικές ικανότητες, που οφείλει να έχει κάθε σκύλος δείκτης.
Άρθρο 2:
Οι αγώνες που προβλέπονται έχουν σαν σκοπό την εξέταση των κυνηγετικών προσόντων του σκύλου και όχι τον βαθμό της εκπαίδευσής του.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Άρθρο 3:
Οι αγώνες αυτοί διοργανώνονται από Ομίλους Φυλών και είναι υπό την πλήρη αρμοδιότητά τους.
Άρθρο 4:
Είναι ανοικτοί για όλους τους σκύλους της φυλής χωρίς όριο ηλικίας εφοδιασμένοι με PEDIGREE ή ΒΕΑ.
ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ:
Άρθρο 5:
Οι κριτές της εξέτασης: Οι σκύλοι μπορούν να εξετάζονται από 1 ή 2 κριτές, επιλεγμένους από το Δ.Σ. του Ομίλου, ανάμεσα στους επίσημους κριτές Α.Κ.Ι. συνοδευόμενους από δόκιμους κριτές Α.Κ.Ι. ή μόνο από δόκιμους κριτές Α.Κ.Ι. οι οποίοι έχουν συμπληρώσει τα 2/3 της βαθμολογίας που απαιτείται για να ονομαστούν επίσημοι κριτές.
Άρθρο 6:
Το τερέν: Ο αγώνας διεξάγεται σε τερέν με επαρκή βλάστηση ώστε να επιτρέπει την κάλυψη του θηράματος, αλλά και να μην δυσκολεύει την κίνηση των σκύλων. Πρέπει να αποφεύγονται τα δύσκολα τερέν.
Άρθρο 7:
Το θήραμα: Για λόγους ευκολίας (μικρού μεγέθους) και λόγω του χαμηλού σχετικά κόστους προτιμώνται τα ορτύκια. Βεβαίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα είδη μικρού θηράματος, όπως πέρδικες και φασιανοί(ήμερο ή άγριο).
Άρθρο 8:
Προετοιμασία του τερέν: Το θήραμα εκτροφής πρέπει να ελευθερώνεται τουλάχιστον ¼ της ώρας πριν την εκκίνηση του αγώνα και όχι παρουσία των κυναγωγών και των σκύλων.
Άρθρο 9:
Διάρκεια: Πέντε(5) με δέκα(10) λεπτά αξιόλογη διαδρομή. Οι κριτές μπορεί να τον ξανακαλέσουν όσες φορές χρειαστεί τον σκύλο μέχρι να βρεθεί παρουσία θηράματος μόνο όταν το Ε.Φ.Υ.Π. γίνεται σε άγριο θήραμα. Δεν υπάρχει επανάκληση στο ήμερο θήραμα.
Άρθρο 10:
Στο τέλος της διαδρομής και αφού ο κριτής διακρίνει χωρίς αμφιβολία:
- Κυνηγετικό πάθος στην αναζήτηση θηράματος
- Καλή συμπεριφορά παρουσία θηράματος
- Μια ισορροπημένη συμπεριφορά και ειδικά στον πυροβολισμό και εφ’ όσον βεβαίως έχει πάρει πόντο ο σκύλος θα πάρει Ε.Φ.Υ.Π.
Άρθρο 11:
Σκύλος που έλαβε μια φορά το Ε.Φ.Υ.Π. ή έχει μπει στην βαθμολογία ή έχει κριθεί τουλάχιστον με CQN σε Α.Κ.Ι. δεν χρειάζεται συμμετέχει σε Ε.Φ.Υ.Π.
Άρθρο 12:
Δεν υπάρχει χαρακτηρισμός (Εξαίρετος, Πολύ Καλός, Καλός). Δεν υπάρχει(1ος, 2ος, 3ος)
Η ΕΞΕΤΑΣΗ
Η συμπεριφορά του σκύλου θα αξιολογηθεί σύμφωνα με τρία(3) κριτήρια:
- ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ο εξεταστής κρίνει την επιμονή και το πάθος του σκύλου να ψάχνει για θήραμα, χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στη μεθοδικότητα της έρευνας.
- ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΗΣ ΦΕΡΜΑΣ
Ο εντοπισμός του θηράματος: Αν και το ακούσιο ξεσήκωμα δεν αποκλείει τον σκύλο, θεωρείται απαραίτητος ο εντοπισμός ενός τουλάχιστον θηράματος στη διαδρομή. Μια φέρμα χωρίς οπτική επαφή του θηράματος είναι υποχρεωτική.
Τα λάθη της εκπαίδευσης εκτός από το εκούσιο ξεσήκωμα θηράματος δεν λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση του σκύλου.
- Η ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ
Σε γενικές γραμμές ο εξεταστής πρέπει να βεβαιωθεί για την ισορροπία του σκύλου ως προς την όλη εικόνα του κατά την διάρκεια της διαδρομής. Ειδικά ο σκύλος δεν πρέπει να δείχνει καμία αντίδραση φόβου στον πυροβολισμό. Στο πέταγμα του θηράματος θα ακούγονται ένας ή περισσότεροι πυροβολισμοί από πιστόλι κροτοφοβίας ή κυνηγετικού όπλου. Στις στιγμές αυτές ο εξεταστής δεν απαιτεί την ακινησία στον πυροβολισμό αλλά καλείται να αξιολογήσει τον βαθμό της κροτοφοβίας του ατόμου. Κάθε αντίδραση φόβου οδηγεί στο συμπέρασμα της αποτυχίας σε αυτό το τρίτο τεστ.
Το Βιβλιάριο Εργασίας το εκδίδει ο Κ.Ο.Κ.